autorzy

Eleonora Tubis - artykuły

Zatrudnianie cudzoziemców spoza Unii Europejskiej bez zezwolenia

Niniejszy artykuł rozpocząć wypada od przestrogi. Poprawność zatrudniania cudzoziemców jest zabezpieczona licznymi sankcjami, w tym o charakterze karnym. Przyszły pracodawca powinien nie tylko ustalić w jaki sposób może legalnie zatrudnić cudzoziemca, lecz również sprawdzić cudzoziemiec ten posiada ważny dokument podróży uprawniający go do przebywania w Polsce, jak również przechowywać jego kopię przez cały czas świadczenia pracy przez cudzoziemca.
Czytaj
Shutterstock

Formalne kryteria wyboru pracowników

Wydawać by się mogło, że po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej wszelkie formalne ograniczenia w wyborze pracowników, np. wymóg posiadania polskiego obywatelstwa, znikły. Tak jednak nie jest. Ograniczenia takie nadal istnieją, choć w znacznie mniejszym zakresie. Niniejsza seria artykułów ma celu przybliżenie przepisów, które takie ograniczenia przewidują dla wszystkich pracowników czy też dla poszczególnych ich grup zawodowych.
Czytaj