Bank Spółdzielczy w Jastrowiu

ważny do: 03 Listopad 2019 r.

branża: Finanse i ubezpieczenie

województwo: wielkopolskie

data wpisu do rejestru: 3 listopada 2014

numer KRS: 0000029912

miejscowość: Jastrowie

ulica: ul. Poznańska 53

fax: 672662141

www: www.bsjastrowie.pl

e-mail: sekretariat@bsjastrowie.pl

Historia

Miasto Jastrowie po 173 latach wróciło do Polski i zaczęło się ożywiać po wojennej zawierusze. Napłynęli nowi mieszkańcy, powstały zakłady produkcyjno-usługowe i placówki handlowe. Z naturalnej potrzeby w mieście musiała powstać instytucja finansowa z prawdziwego zdarzenia.

Protokół zgromadzenia założycielskiego spółdzielni

Początki Banku Spółdzielczego w Jastrowiu sięgają połowy XX w., kiedy to 25 czerwca 1950 r., przy obecności 34 osób, odbyło się zgromadzenie założycielskie powołujące Gminną Kasę Spółdzielczą w Jastrowiu, na którym między innymi przyjęto statut spółdzielni, dokonano wyboru Zarządu i Komisji Rewizyjnej. Ustalono wysokość wpisowego na sumę 100 złotych. Udział wynosił 1 000 złotych. Pierwszy Zarząd Banku reprezentowali: Tadeusz Suski, Stanisław Hałaburda i Maria Popowska.

Postanowienie Sądu Okręgowego w Wałczu w sprawie rejestracji spółdzielni

Rejestracji spółdzielni dokonano w Sądzie Okręgowym w Wałczu dnia 20 września 1950 r. i wpisano do rejestru spółdzielni pod numerem I.RS.174. Teren, jaki objęto swym zasięgiem działalności gospodarczej zgodnie z zapisem statutu to miejscowości położone w gminach: Jastrowie, Sypniewo i Wałcz.

W kolejnych latach Spółdzielnia działała pod nazwami:

• 1950 – 1956 r. – Gminna Kasa Spółdzielcza
  • 1957 – 1960 r. – Kasa Spółdzielcza
  • 1960 – 1961 r. - Bank Ludowy
  • od 1961 roku do dziś - Bank Spółdzielczy

W latach 1957 – 1972 Bank powiększa swój obszar działania o Skrzatusz tworząc tam Punkt Kasowy. Rok 1972 to rok przemian, gdzie BS w Wałczu przejmuje obsługę na terenie gmin: Szwecja, Stara Łubianka, Broczyno, a do BS w Pile przechodzą gminy Skrzatusz i Krępsko. W Sypniewie powstaje oddział, który istnieje do 1987 r. W roku 1977 BS przejmuje cztery wsie z Gminy Tarnówka: Ptusza, Piecewo, Osówka, Płytnica, które ponownie odchodzą do reaktywowanej Gminy Tarnówka w roku 1981.

W latach 1950 – 1956 Bank nadzorowany jest przez NBP w Koszalinie i Bank Rolny. Następnie od 1957 do 1974 roku Bank podlega pod Centralny Związek Spółdzielni Oszczędnościowo - Pożyczkowych Oddział w Koszalinie, a w latach 1975 - 1990 rolę centrali Banku pełni BGŻ. BS w Jastrowiu podlega pod BGŻ o/w w Pile z siedzibą w Wałczu. Od roku 1992 Bank współpracuje z Gospodarczym Bankiem Wielkopolski S.A. w Poznaniu, a w 1997 roku Bank podpisuje umowę zrzeszenia.

W 1987 r. Bank przenosi swą siedzibę z ulicy Kilińszczaków 1 do nowo wybudowanej siedziby przy ulicy Kieniewicza 53.

Siedziba Banku Spółdzielczego w Jastrowiu

Mimo zawiłej i trudnej sytuacji ekonomicznej lat dziewięćdziesiątych, rosnącej konkurencji na rynku - Bankowi Spółdzielczemu w Jastrowiu przybywało klientów, a każdy rok kończono dobrymi wynikami finansowymi.

Uchwałą nr 1/NZP/97 Nadzwyczajnego Zebrania Przedstawicieli Banku Spółdzielczego w Jastrowiu i 6/97 Banku Spółdzielczego w Szczecinku dokonano połączenia spółdzielni. W roku 1998 BS w Jastrowiu przyłączył Bank Spółdzielczy w Szczecinku tworząc tam swój Oddział.

W roku 2006 Oddział Banku w Szczecinku przenosi się z ulicy 1-go Maja do nowej siedziby przy ulicy Bohaterów Warszawy 53.

Siedziba Banku Spółdzielczego Oddziału w Szczecinku

Bank Spółdzielczy w Jastrowiu posiada następujące placówki:

• Centrala z siedzibą w Jastrowiu,
  • Oddział z siedzibą w Szczecinku,
  • Dwa punkty kasowe z siedzibą w Jastrowiu i w Sypniewie.

Wśród rzeszy działaczy na przestrzeni lat na wyróżnienie zasługują: Tadeusz Suski, Stanisław Ośka, Wawrzyniec Dyczkowski, Stanisław Pitkiewicz, Leon Pokajewicz.

Organy Banku

Zarząd Banku Spółdzielczego w Jastrowiu:

1. Monika Maksymowska Prezes Zarządu
2. Sylwia Sikora-Sparniuk Wiceprezes Zarządu
3. Agnieszka Lewandowska Członek Zarządu

Rada Nadzorcza Banku Spółdzielczego w Jastrowiu:

1. Andrzej Kacprzak Przewodniczący Rady Nadzorczej

tel.: 94 372 28 35

powiat szczecinecki
    woj. zachodniopomorskie

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych w Banku Spółdzielczym w Jastrowiu jest p. Krystyna Bołbot, z którą można się kontaktować elektronicznie pod adresem: iod@bsjastrowie.pl lub pisemnie: Bank Spółdzielczy w Jastrowiu, ul. Poznańska 53, 64-915 Jastrowie.

Osiągnięcia

W piątek, 12 grudnia 2008 roku, tradycyjnie już w historycznej Sali Czerwonej Pałacu Działyńskich w Poznaniu odbyła się uroczystość zakończenia X Edycji Konsumenckiego Konkursu Jakości Usług „Najlepsze w Polsce” – „The best in Poland”.

Konkurs ten jest kontynuacją znanego od 1992 roku konkursu „Dobre, bo polskie" (XVII edycji). To rodzaj plebiscytu konsumenckiego, w którym o wyróżnieniu decyduje ilość oddanych przez konsumentów głosów, oceniających walory użytkowe i jakość produktów. Wypowiadają się oni poprzez nadsyłanie kuponów konkursowych zamieszczanych na łamach Głosu Wielkopolskiego, na stronie internetowej Fundacji, a także poprzez głosowanie telefoniczne.

Uroczystość zgromadziła przybyłych z całego kraju laureatów, a także licznych gości: przedstawicieli władz regionalnych, parlamentarzystów, naukowców, przedstawicieli biznesu i przedsiębiorczości polskiej. Nie zabrakło też prasy, radia i TV.

Wyłonione w drodze głosowania konsumentów firmy otrzymały nagrody w postaci dyplomów oraz Certyfikaty "NAJLEPSZE W POLSCE” („THE BEST IN POLAND”), które laureatom wręczał prezydent Towarzystwa im. Hipolita Cegielskiego, dr Marian Król w towarzystwie współorganizatorów konkursu.

Z dumą informujemy naszych klientów, że jednym z laureatów Konkursu został Bank Spółdzielczy w Jastrowiu. Nasz Bank otrzymał Certyfikat Jakości za usługi bankowe dla ludności na poziomie europejskim.

Otrzymany Certyfikat
(kliknij aby powiększyć)