Gmina Gniew

ważny do: 21 Kwiecień 2018 r.

branża: Samorządy terytorialne

województwo: pomorskie

miejscowość: Gniew

ulica: Plac Grunwaldzki 1

telefon: 58 535 22 55

www: gniew.pl

e-mail: sekretariat@gniew.pl

Herb

Gmina Gniew to gmina miejsko-wiejska w województwie pomorskim, w powiecie tczewskim. W latach 1975-1998 gmina położona była wwojewództwie gdańskim.

W skład gminy wchodzi 19 sołectw: Brody Pomorskie, Ciepłe, Gogolewo, Jaźwiska, Jeleń, Kolonia Ostrowicka, Kuchnia, Kursztyn, Nicponia,Opalenie, Piaseczno, Pieniążkowo, Polskie Gronowo, Półwieś, Rakowiec, Szprudowo, Tymawa, Widlice, Wielkie Walichnowy

Siedziba gminy to Gniew.

Według danych z 30 czerwca 2004 gminę zamieszkiwały 15 563 osoby.

Czas w zachwycie przystanął…

Gniew to jedno z najpiękniejszych nadwiślańskich miasteczek. Niewiele znajduje się w Polsce takich miejsc, w których mogłoby się zdawać, że czas się zatrzymał. Przechodząc się po tym mieście, pełnym wąskich i krętych uliczek, tajemniczych zakamarków, okien i drzwi, nie wiadomo dokąd prowadzących, nie sposób nie zachwycić się, nie zadumać nad wielowiekową historią tego miejsca, nie poczuć średniowiecznej atmosfery grodu o nieco złowrogo brzmiącej nazwie. Małe miasteczka takie jak Gniew mają swój urok, niepowtarzalny ulotny klimat, który trudniej poczuć w dużych miastach, choćby stokroć bardziej naszpikowanych zabytkami. Gniew, choć położony przy jednej z głównych tras, od lat pozostaje na uboczu wielkiego przemysłu. Wychylając się za róg, możesz więc mieć pewność, że nie zaskoczy Cię tu nagle widok wielkiej fabryki, zupełnie niewkomponowanej w resztę krajobrazu. Również ludzie tu mieszkający są jakby nie do końca współcześni, rozkochani w dawnych dziejach lub otaczającej ich naturze, bardziej związani ze swoim miastem, niż z wielkimi sprawami tego świata. Historia i przyroda nieustannie kształtują to miejsce i wyznaczają dalszy kierunek rozwoju.

Historia w miejscach zaklęta...

Historia miasta zaklęta została w poszczególnych miejscach, w budowlach i obiektach architektonicznych, tworzących świat gniewskich zabytków. Wszystko to razem tworzy swoisty skansen architektoniczno-urbanistyczny, co pozwala miastu śmiało konkurować z Kazimierzem nad Wisłą. Już sama panorama, widziana od strony południowej musi wzbudzić zachwyt wśród wszystkich, którzy nie pozostają obojętni na piękno otaczającego nas świata.

Ta ukształtowana jeszcze w średniowieczu sylweta miasta przetrwała po dziś dzień. Dominuje ponad nią potężny zamek z czterema wieżami oraz bryła kościoła, której czerwień malowniczo kontrastuje z zielonym stokiem wzgórza, na którym położone jest miasto oraz zaroślami dolin rzecznych okalających gród. Niewiele w Polsce pozostało miast, w których w tak znacznej części zachowała się dawna średniowieczna kompozycja przestrzenna, widoczna zarówno w planie miasta zawartym wewnątrz linii murów obronnych, ale i w kształcie zabudowy.

W sercu miasta echo gołębi się niesie…

Wędrówkę po Gniewie najlepiej zacząć od Placu Grunwaldzkiego, niewielkiego wyłożonego brukiem rynku otoczonego kamieniczkami, z charakterystycznie łamanymi dachami. To wymarzone wprost miejsce dla malarzy, rysowników, fotografów. Tu wszystko ze sobą współgra. Bez względu na to, w którą stronę zwróci się tutaj głowę, każde miejsce warte będzie tego, by utrwalić je na płótnie, czy fotograficznej kliszy. Szczególny urok ma to miejsce o świcie, gdy miasto dopiero się budzi, a na pustym placu królują gołębie.

Gniew jest miastem, które może poszczycić się najcenniejszym w województwie pomorskim i największym zespołem zabytkowych kamienic. Historia niektórych z nich sięga nawet XIV wieku. Przebudowane w XVIII wieku, zachowały gdzieniegdzie jeszcze stropy belkowe, stolarkę okienną oraz cenne elementy wyposażenia takie jak klatki schodowe z dekoracyjnymi balustradami czy drzwi płaskorzeźbione z ozdobnymi okuciami i mosiężnymi gałkami pochodzącymi z tego okresu.

Tym, co absolutnie wyróżnia Gniew spośród innych miast i miasteczek Pomorza, są datowane na XV wiek "gniewskie leby", czyli świetnie zachowane domy podcieniowe znajdujące się po zachodniej stronie rynku. Choćby dla zobaczenia tej zabudowy warto odwiedzić Gniew.

W centralnej części placu usytuowany został ratusz miejski, wykorzystywany obecnie przez Urząd Miasta. Ta zbudowana na przełomie XIV i XV wieku budowla pierwotnie stanowiła czworoboczny obiekt z wewnętrznym dziedzińcem, wieżą i kramami w przyziemiu. W 1920 roku, prowadząc na terenie pobliskiego Powiśla akcję propagandowo – agitacyjną poprzedzającą plebiscyt w sprawie włączenia tego obszaru do Polski, Gniew odwiedzili poeta Jan Kasprowicz oraz pisarz Stefan Żeromski. Spotkali się oni wówczas w ratuszu z pierwszym starostą powiatu gniewskiego Franciszkiem Czarnowskim. Dziś, do najstarszych części gmachu należą piwnice i przyziemie. Wejście do ratusza prowadzi przez stylowy podcień. W północno-wschodnim narożniku rynku obejrzeć można zabytkową studnię-pompę z 1873 roku. Mało jest w Polsce takich miejsc, gdzie właściwą datę zdradzają jedynie nowocześnie wyglądające szyldy i witryny sklepowe.

Uliczka jak z baśni wyjęta…

Kierując się od ulicy Piłsudskiego w prawo, natrafimy na kolejną świetnie zachowaną uroczą uliczkę Gniewu, będącą znakomitym i rzadko już spotykanym przykładem zabudowy małomiasteczkowej, usytuowanej poza głównym placem miejskim. Śliczne niskie parterowe domki pochodzące z początku XIX wieku tworzące ulicę Sambora, w każdym innym mieście mogłyby sprawiać wrażenie niewkomponowanych w otoczenie. Tu jednak stanowią uzupełnienie szerszego krajobrazu miasteczka, gdzie na szczęście tego, co ładne, nie zastępuje się tym, co funkcjonalne.

Dzwon z wieży w Gniewie rozbrzmiewa…

Ulica Sambora jest jedną z czterech uliczek okalających jedyną zachowaną w Gniewie świątynię, kościół Św. Mikołaja, patrona żeglarzy i kupców. Każda z nich - Sambora, Kursikowskiego, Kościelna i Pod Basztą, ma odmienny charakter i różnorodne ukształtowanie, przez co tworzy malownicze otoczenie gniewskiej fary.

Najstarszą częścią gotyckiego kościoła jest wykończone w 1348 roku prezbiterium, kaplice boczne zaś wybudowano w końcu XVI wieku. Większość wyposażenia pochodzi z drugiej połowy XIX wieku. Nie brakuje tu też cennych przedmiotów o dłuższym rodowodzie - ornat barokowy pochodzący z czwartej ćwierci XVII w., który wedle miejscowej tradycji ofiarowała parafii królowa Maria Kazimiera Sobieska. Mniej więcej na ten też okres datuje się monstrancję wykonaną przez Krystiana Schuberta - II złotnika gdańskiego, jedną z najcenniejszych w tej części Polski, z glorią w kształcie słońca i sześciolistną stopą, na którą nałożone są plakietki ze scenami z życia Chrystusa. Spośród zabytków świątynnych warto zwrócić też uwagę na stare płyty nagrobne, chrzcielnicę, kropielnicę oraz renesansowe stalle.

Z XVIII stulecia pochodzi zawieszony na wieży kościelnej dzwon noszący imię patrona świątyni. Na płaszczu dzwonu ludwisarz umieścił napis – Zrodziła mnie pobożna szczodrość podwalin Kościoła. Na zewnętrznej południowej ścianie świątyni tablica pamiątkowa ku czci księży Leona Kurowskiego (proboszcza), Ignacego Budzisza i Bolesława Delewskiego zamordowanych przez hitlerowców w 1939 r. W 2009 r. w świątyni odkryto kryptę, w której prawdopodobnie pochowani zostali członkowie rodu Radziwiłłów.

Na przykościelnym placu znajduje się figura św. Jana Nepomucena na kolumnie z 1738 r. Historia powstania figury głosi, iż ufundował ją pastor gniewski Jan Goertz, czyniąc w ten sposób pokutę za znieważenie religii katolickiej. Wkraczający w 1939 roku do Gniewu hitlerowcy niszczyli obiekty sakralne. Rzeźba ta ocalała jednak dzięki dzielnej postawie niemieckiego kupca z Gniewu Emila Walpuskiego, który wymógł na żołnierzach SS jej oszczędzenie.

Gniew dawniej

Gniew z lotu ptaka

Informacje Podstawowe

Podmiot Urząd Miasta i Gminy Gniew
Adres Plac Grunwaldzki 1, 83-140 Gniew
Telefon 58 5352255
Fax 58 5307940
Adres e-mail instytucji sekretariat@gniew.pl
Informacje podstawowe Nr konta 65 8346 0005 0000 0231 2000 0001

Przyjmowanie interesantów

URZĄD MIASTA I GMINY GNIEW
Plac Grunwaldzki 1
83-140 Gniew
fax 58 530 79 40
e-mail: sekretariat@gniew.pl

Burmistrz Miasta i Gminy Gniew

Maria Taraszkiewicz - Gurzyńska

Rodzina: mąż Roman, córka Katarzyna.

Wyksztcenie: wyższe, zawód - architekt.

Dotychczasowe zajęcia: projektant, konserwator zabytków, zastępca burmistrza, burmistrz, naczelnik wydziału budownictwa.

Hobby: turystyka, matematyka.

tel. 58 535 22 55 wew. 119
tel. kom. 505 051 242

Godziny przyjęć interesantów:
śr.: 14:00 - 17:00
pt.: 8:00 - 11:00

Zastępca Burmistrza

Wojciech Szulc

Rodzina: żona Danuta, dwie córki - Agata i Marysia.

Wykształcenie: absolwent Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej w Szczecinie o specjalności Agrobiznes. Studia podyplomowe o specjalności zarządzanie i organizacja w technice rolniczej i leśnej.

Dotychczasowe zajęcia: w wyniku przemian gospodarczych, jakie zaistniały na początku lat 90-tych, rozpoczął własną działalność gospodarczą, którą to obecnie prowadzi jego żona. Radny Rady Powiatu Tczewskiego III Kadencji w latach 2006-2010 (Sekretarz Komisji Rewizyjnej) oraz IV kadencji.

Hobby: aktywne spędzanie czasu: jazda na nartach i rowerze, wędkarstwo spinningowe oraz praca w ogrodzie.

tel. 58 535 22 55 wew. 135
tel. kom. 505 051 239

Godziny przyjęć interesantów:
pt.: 8:00 - 11:00

Podmiot Urząd Miasta i Gminy Gniew
Adres Plac Grunwaldzki 1, 83-140 Gniew
Telefon 58 5352255
Fax 58 5307940
Adres e-mail instytucji sekretariat@gniew.pl
Informacje podstawowe Nr konta 65 8346 0005 0000 0231 2000 0001

Ustawa o dostępie do informacji publicznej nakłada na organy Gminy Gniew obowiązek tworzenia urzędowego publikatora teleinformatycznego - Biuletynu Informacji Publicznej.

Celem publikatora jest powszechne udostępnianie informacji publicznej w postaci ujednoliconego systemu stron w sieci teleinformatycznej.
Przedmiotowa strona BIP zawiera informacje dotyczące Miasta i Gminy Gniew, w szczególności informacje o statusie prawnym, przedmiocie działalności i kompetencjach, organach i osobach sprawujących w nich funkcje, strukturze własnościowej podmiotów oraz majątku gminy, zasadach funkcjonowania podmiotów oraz podejmowanych decyzjach organów władzy publicznej.
Mamy nadzieję, że sukcesywnie rozwijająca się strona Biuletynu Informacji Publicznej będzie bogatym zbiorem informacji.

Udostępnianie informacji publicznej, która nie została udostępniona w BIP jest udostępniana na wniosek zainteresowanego zgodnie z ustawą z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. nr 112, poz. 1198.).