Gmina Łuków Wójt Mariusz Osiak

ulica: Świderska 12

www: lukow.ug.gov.pl

e-mail: sekretariat@lukow.ug.gov.pl

Gmina Łuków położona jest w północno-zachodniej części województwa lubelskiego.

Gmina Łukó - grafika

Swym obszarem otacza miasto Łuków i sąsiaduje z gminami Domanice, Wiśniew i Zbuczyn z województwa mazowieckiego oraz Wojcieszków, Stoczek Łukowski, Stanin, Trzebieszów, Ulan-Majorat, Radzyń Podlaski i Kąkolewnica Wschodnia z województwa lubelskiego.

Gmina Łuków na tle Powiatu Łukowskiego

Gmina Łuków - grafika

W podziale fizyczno-geograficznym kraju teren gminy Łuków należy do podprowincji Nizin Środkowopolskich oraz mniejszej jednostki w randze makroregionu - Niziny Południowopodlaskiej i jej mezoregionu - Równiny Łukowskiej, której granica niemalże pokrywa się z północną granicą gminy.

Gmina Łuków - mapa - kliknija aby powiększyć

Historia Gminy Łuków

Tereny, na których położona jest gmina Łuków, pierwotnie należały do Małopolski. Już w XIII wieku celem obrony najdalej na północny-wschód wysuniętych obszarów Małopolski powstała kasztelania łukowska. Z dokumentu Wojciecha Jastrzębca z roku 1418 wynika, że w skład ówczesnej parafii łukowskiej wchodziły takie wsie z terenu obecnej gminy jak Czerśl, Dminin, Gołąbki, Jeziory, Ławki, Łazy, Sięciaszka, Strzyżew, Szczygły i Świdry. Od 1474 r. do ostatniego rozbioru Polski gmina wchodziła w skład województwa lubelskiego. Z chwilą podziału terytorium Rzeczypospolitej pomiędzy trzech zaborców tereny obecnej gminy Łuków znalazły się w Galicji Zachodniej pod zaborem austriackim. W latach 1809-1815 obszar gminy należał do Księstwa Warszawskiego, a w latach 1815-1830 do Królestwa Polskiego. W czasie I wojny światowej, tj. w latach 1915-1917, okolice te znajdowały się pod okupacją niemiecką, by po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. wejść w skład powiatu łukowskiego w woj. lubelskim.

Gmina w obecnych granicach powstała w 1973 roku. W jej skład obok gminy Łuków weszły także gminy Gręzówka i Aleksandrów oraz w części gminy Nurzyna i Ulan. W 1975 r. gmina Łuków znalazła się w granicach nowo utworzonego województwa siedleckiego, jako autonomiczna jednostka administracyjna. Ponieważ tereny te były położone na pograniczu trzech historycznych krain, tj. Małopolski, Mazowsza i Podlasia,różna więc była przynależność gminy Łuków w administracji kościelnej w poszczególnych okresach dziejów. Obszar gminy od XII wieku należał do parafii w Łukowie, archidiakonatu radomskiego i diecezji krakowskiej. W 1790 r. omawiane tereny włączone zostały do diecezji chełmskiej, a w 1807 r. do nowo utworzonej diecezji lubelskiej. Po utworzeniu w 1818 r. diecezji janowskiej czyli podlaskiej znalazły się w niej również tereny należące do dekanatu łukowskiego. W 1867 roku na mocy ukazu carskiego Aleksandra II diecezja podlaska została skasowana i przyłączona do lubelskiej. Taki stan trwał do roku 1918, tj. do czasu reaktywowania diecezji podlaskiej.

Pierwszą parafią w Łukowie, obejmującą także tereny gminy, była parafia pw. Przemienienia Pańskiego. W wyniku jej podziału powstawały kolejno: w 1920 r. parafia Podwyższenia Świętego Krzyża, w 1921 parafia w Zarzeczu Łukowskim, w 1938 r. parafia w Gręzówce i w 1984 r. parafie w Krynce i w Dąbiu. W 1997 roku kościół pw. Przemienienia Pańskiego uzyskał status kolegiaty.

Biardy - przydrożna kapliczka

Cmentarz wojskowy w Gręzówce

Dminin - przydrożna kapliczka

Gołąbki - przydrożna kapliczka

Gręzówka - przydrożna kapliczka

Jata - pomnik w  hołdzie żołnierzom AK

Gmina Łuków - przetargi

Jata - pomnik partyzantów polskich i radzieckich

Pomnik ks. Brzóski

Pomnik partyzantów

Łazy - przydrożna kapliczka

Role - przydrożna kapliczka

Rzymy - Rzymki - przydrożna kapliczka

Sięciaszka Druga - przydrożny krzyż

Sięciaszka Pierwsza - przydrożna kapliczka

Strzyżew -  - przydrożna kapliczka

Zarzecz Łukowski - kościółek

Przyroda naszej gminy

Rzeźba terenu gminy jest słabo zróżnicowana. Obszar gminy jest raczej płaską równiną, której wysokość n.p.m. waha się w granicach 150-180 m. Występują tu nieliczne pagórki żwirowo-piaszczyste i wydmy, będące pozostałością moren ze zlodowacenia środkowopolskiego. Wyraźniejsze obniżenie terenu występuje w dolinie Krzny Północnej i Krzny Południowej, biorących swój początek w bagnach rezerwatu Jata.Najcenniejszymi wartościami przyrodniczymi gminy są lasy. Zajmują one 33% powierzchni gminy i większość z nich jest zgrupowana w jednym kompleksie leśnym. Ze względu na bogactwo flory i fauny o dużym udziale gatunków rzadkich i chronionych znaczną część terenów gminy włączono do obszarów chronionego krajobrazu.Północno-zachodnie tereny gminy o obszarze 11.778 ha znajdują się w granicach Łukowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu, natomiast wschodnia część o obszarze 2.686 ha została włączona do Radzyńskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu.

Amonity

Wśród obiektów chronionych na terenie gminy zwracają uwagę rezerwaty przyrody:

Rezerwat geologiczny "Kra Jurajska" o powierzchni 8 ha, znajdujący się na łąkach wsi Gołaszyn. Rezerwat ten został ustanowiony dla ochrony unikalnego w skali światowej złoża amonitów. Pod warstwą ziemi znajduje się tu pokład czarnego iłu zawierającego skamieniałe muszle amonitów, małż, ramienionogów i otwornic. Według opinii naukowców odłamy kry w stanie nienaruszonym zostały przeniesione przez lodowiec z dalekiej Estonii. Iły te poza obszarem rezerwatu mogą być wykorzystywane do produkcji keramzytu, jednk dotychczas eksploatacja nie została podjęta. Zaznaczyć należy, że w przypadku podjęcia eksploatacji byłaby możliwość dokładnego zbadania i zaprezentowania znajdujących się tam skamielin.

Rezerwat "Jata" o powierzchni całkowitej 1117 ha, z czego 337 ha jest objęte ochroną ścisłą. Został ustanowiony w celu ochrony jodły w jej najdalszym północnym zasięgu. Osobliwością Jaty są wspaniałe bory jodłowe z udziałem świerka i sosny. Znaczna część drzewostanu to 100-160-letnie starodrzewy z przestojami jeszcze starszych dębów, jodeł, świerków i sosen.

Gmina Łuków - foto

Rezerwat "Topór" o powierzchni 57 ha. Jego celem również jest ochrona jodły,Rezerwat "Las Wagramski" o powierzchni 5,37 ha - rezerwat florystyczny, powołany celem ochrony rzadkiej rośliny - wawrzynka główkowego.

Gmina Łuków - foto

Na terenie Gminy Łuków znajdują się także pomniki przyrody:

• trzy dęby szypułkowe w Kol. Wagram,
  • szpaler dębowo-lipowy w Ryżkach,
  • zabytkowa aleja lipowa w Kownatkach,
  • aleja wielogatunkowa w Gręzówce.

Urząd Gminy Łuków
ul. Świderska 12