Gmina Moszczenica

ważny do: 29 Grudzień 2018 r.

branża: Samorządy terytorialne

województwo: małopolskie

data wpisu do rejestru: 12.12.2012

miejscowość: Moszczenica

ulica: Moszczenica

www: gminamoszczenica.eu

NIP: 7381021958

e-mail: gmina@gminamoszczenica.eu

Położenie

Gmina Moszczenica jest gminą wiejską, położoną we wschodniej części województwa małopolskiego, w północnej części powiatu gorlickiego. Przez gminę przebiega droga krajowa '979' Tarnów-Gorlice, a także przepływa rzeczka Moszczanka. Jej obszar, to 37,6 km2 na którym zamieszkuje ponad 4720 mieszkańców (dane z 2004) w dwóch sołectwach: Moszczenica i Staszkówka. Gmina ma charakter rolniczy czemu sprzyja czyste naturalne środowisko. Użytki rolne zajmują 81% powierzchni, a leśne 14%.

Gmina Moszczenica znajduje się na geograficznym obszarze Pogórza Ciężkowickiego

wchodzącego w skład Pogórza Karpackiego. Najwyższym punktem wysokościowym jest wzgórze Mętlówka (437m n.p.m.) na terenie wsi Staszkówka, z którego to roztacza sie malowniczy widok na sąsiednie Pogórza, a także Beskid Niski, Beskid Sądecki oraz przy dobrej pogodzie w dali można dostrzec szczyty Tatr.  Górzyste ukształtowanie terenu, lasy o mieszanym drzewostanie z liczną zwierzyną i ptactwem oraz czyste powietrze stanowią zachętę dla turystów do odwiedzenia gminy Moszczenica. Dodatkowym atutem zapewne będzie również zdrowa ekologiczna żywność pochodząca z terenów gminy jak i możliwość spędzenia czasu z dala od miejskiego hałasu w jednym z gospodarstw agroturystycznych bądź ustronnych domkach letniskowych.

Gmina Moszczenica może stanowić też zainteresowanie dla miłośników historii bowiem na jej terenie  podczas I wojny światowej miały miejsce ciężkie walki tzw. “operacji gorlickiej”. Pozostałością są cztery cmentarze wojskowe o ciekawej architekturze powstałe w okresie międzywojennym na których spoczywają żołnierze różnych narodowości państw centralnych oraz ententy. Warto również odwiedzić miejsca sakralne jak np. z XVII wieku drewnianą kapliczkę na cmentarzu parafialnym w Moszczenicy czy pokrzepić się wodą z cudownego źródełka przy Kościele w Staszkówce.

Poznanie i rozwój Gminy Moszczenica ułatwia dobrze rozwinięta sieć dróg. Obydwie miejscowości wchodzące w skład Gminy tj. Moszczenica i Staszkówka, posiadają dobre połączenia PKS i MZK zarówno z Gorlicami, jak i innymi większymi miejscowościami powiatu czy województwa. Przez Moszczenicę, przebiega linia kolejowa ze stacją PKP. Gmina posiada również rozbudowaną sieć telefoniczną, urzędy pocztowe, na jej terenie działa również Gminny Ośrodek Zdrowia. Obie miejscowości posiadają dobrze wyposażone szkoły podstawowe m.in. w internet.

Herb i Flaga Gminy

W polu błękitnym, na podwójnym nawiązaniu srebrnym takiż szkaplerz o skrajach złotych, przewieszony przez skrzyżowane wiosło z włócznią również złote.

Gdzie: gmina Moszczenica wchodzi w skład powiatu gorlickiego i składa się z dwóch wiosek: Moszczenicy (dawniej: Moszcznica Polska i Moszczenica Niemiecka) oraz Staszkówka. Pierwsza z nich liczy 3400 mieszkańców, a druga ok. 1450. Pierwsza lokowana była przez króla Kazimierza Wielkiego w roku 1348 (Moszczenica Polska), a drugą lokowano zapewne nieco wcześniej, ale pierwsza wzmianka o tej wsi pochodzi dopiero z roku 1382. Obydwie wioski należały do dóbr królewskich i wchodziły w skład klucza dóbr starostwa niegrodowego w Libuszy, które z kolei podlegało starostwu grodowemu w Bieczu (powiat biecki). Obydwie wioski od początku istnienia, posiadały kościoły parafialne. Patronem kościoła w Staszkówce nieprzerwanie od XIV wieku, był św. Wojciech Biskup Męczennik, stąd w herbie gminy atrybuty jego męczeńskiej śmierci: wiosło i włócznia. Natomiast wezwania, kolejnych czterech kościołów parafialnych w Moszczenicy uległo z biegiem lat wielokrotnym zmianom. I tak, pierwszy kościół nosił wezwanie śś. Szymona i Judy Tadeusza Męczenników (od poł. XIV wieku do 1665 roku); drugi — św. Trójcy (od 1666 do 1820 roku), a trzeci i czwarty — Matki Bożej Szkaplerznej.

Właśnie w tym kościele znajduje się łaskami słynący obraz z Matką Bożą Szkaplerzną, która trafiła tu prawdopodobnie na początku XVI wieku i jest on obiektem nieprzerwanego kultu okolicznej ludności, począwszy od przełomu XVI i XVII wieku. Stąd w herbie gminyszkaplerz składający się dwu płatków wełnianego sukna, połączonych z sobą dwoma tasiemkami, trzymany jest w prawej ręce przez Matkę Bożą z cudownego moszczenickiego obrazu.

Zachował się wizerunek pieczęci gminnej (rusykalnej) wsi Moszczenica z 2 poł. XIX wieku, ale zawiera on tylko legendę, brak natomiast znaku napieczętnego. Natomiast pieczęć gminy Staszkówka nie zachowała się do naszych czasów.

Ważną rolę na ziemi moszczenickiej odgrywał ród Staszkowskich herbu Bogoria, ale był on wyłącznie tenutariuszem (dzierżawcą) dóbr królewskich, dlatego ich herb nie mógł być uwzględniony przy projektowaniu herbu gminy.

Uzasadnienie barw: błękit, oprócz powyższego znaczenia, jest kolorem Matki Bożej (kultu maryjnego), nieba i wiary. Złoto (żółcień) symbolizuje Boski majestat, a także króla — jako Pomazańca Bożego, objawienie Ducha Świętego oraz szlachetność. Srebro (biel) to symbol czystości, uczciwości, pokoju i wody.

FLAGA

Flagą jest prostokątny płat o proporcjach: 5 : 8, dzielony w pas (poziomo) o proporcjach: 3 : 1. Pasy w barwach: żółty (szeroki) i błękitny (wąski). Pośrodku płata (centralnie) herb gminy Moszczenica.

Występujące na fladze kolory bezpośrednio odnoszą się do barw herbu gminy.

BANER

Banerem jest prostokąt o proporcjach: 1 : 4, dzielony w pas (poziomo) w proporcjach: 2 : 7. Gdzie górny pas w barwie żółtej z herbem gminy Moszczenica, a dolny szeroki pas dzielony w słup w proporcjach: 1 : 3 : 1, w barwach: błękitne (niebieskie) dwa skrajne pasy, a szeroki pas środkowy — żółty.

Znaczenie barw identyczne jak przy fladze.

PIECZĘĆ

Koło o średnicy 36 mm. W otoku napis „GMINA MOSZCZENICA”, między napisem „GMINA” i „MOSZCZENICA” dwie sześciopromienne konturowe gwiazdki. Pośrodku liniowego wewnętrznego koła (pieczęci) godło z herbu gminy Moszczenica.

Opracowanie historyczno-heraldyczne i uzasadnienie — Włodzimierz Chorązki (Uniwersytet Jagielloński — Kraków)
Projekt graficzny — Alfred Znamierowski (Instytut Heraldyczno-Weksylologiczny — Warszawa)

Kraków, 31 lipca 2006 roku

poniedziałek-piątek: 7:30 - 15.30