Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej

ważny do: 13 Marzec 2019 r.

branża: Przemysł

województwo: podkarpackie

numer KRS: 0000125746

miejscowość: Jasienica Rosielna

ulica: Jasienica Rosielna 208

telefon: +48 13 43 09 410

www: osm-jasienica-rosielna.pl

e-mail: osm@osm-jasienica-rosielna.pl

W dniu 16 kwietnia 1927 r. w Sądzie Grodzkim w Sanoku została zarejestrowana „Spółdzielnia Mleczarka w Jasienicy Rosielnej z ograniczoną odpowiedzialnością". Jej założycielami byli ksiądz dziekan Józef Królicki hrabia Stanisław Wysocki i dyr. szkoły pan Henryk Krauz - którzy wnieśli po 10 udziałów. Budynek mleczarni pobudowali na posiadłościach parafialnych zaciągając kredyt w wysokości 5 tyś. zł w Banku Rolnym we Lwowie poręczając go swoim majątkiem.
W czasie II-giej wojny światowej Spółdzielnia cały czas prowadziła skup, przetwórstwo mleka i przyjmowała nowych członków.
Zdecydowany rozwój Spółdzielni nastąpił w latach 1992 – 2002, gdzie na wykupionych parcelach wokół 1-szego budynku Spółdzielni wybudowano:
- nową halę produkcyjną wraz z nowoczesnymi liniami do produkcji mleka spożywczego, śmietany, twarogów i napojów mlecznych,
- stację wodociągową, kotłownię i oczyszczalnię ścieków.

Wszystkie obiekty spełniały normy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony środowiska i odpowiadały wymogom Unii Europejskiej, co pozwoliło w 2003 roku wprowadzić system HACCP, a w 2004 r. Spółdzielnia została zakwalifikowana, jako zakład unijny - co dało jej możliwość produkowania i sprzedawania wyrobów na teren całej Unii Europejskiej.

W 2007 r. Spółdzielnia podjęła produkcję wyrobów ekologicznych tj. mleko spożywcze, masło i twarogi uzyskując dla nich certyfikat „Rolnictwa Ekologicznego".

W 2012 roku Spółdzielnia uzyskała certyfikat systemu zarządzania i jednocześnie spełnia wymagania normy ISO 22000:2005 na wszystkie produkowane asortymenty.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej zajmuje się skupem mleka, jego przetwórstwem i prowadzi handel hurtowy i detaliczny. Skup mleka prowadzi się na terenie województwa podkarpackiego i małopolskiego. Produkuje ponad 40-ci asortymentów różnego rodzaju wyrobów mleczarskich na nowoczesnych liniach technologicznych z wdrożonym systemie HACCP i ISO-22.000:2005, co pozwala znakować wyroby znakiem UE i rozprowadzać na terenie całej Unii Europejskiej. Spółdzielnia oferuje wyroby nabiałowe m. in. mleko spożywcze (2%, 3,2%); śmietany (12%, 18%, 30%, 36%); napoje fermentowane (kefir, maślanka, maślanka owocowa, jogurt naturalny, jogurt owocowy); twarożki; serki śniadaniowe naturalne oraz typu fromage; masło ekstra.

Powyższe asortymenty cechuje duża zawartość białka, witamin, składników mineralnych oraz to, że spełniają wymagania w zakresie środków spożywczych stosowanych w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. Spełniając te kryteria firma dostarcza artykuły nabiałowe także do przedszkoli, szkół, gastronomi, szpitali.

Naszą wizytówką są produkty ekologiczne wytwarzane od 2007 roku (mleko, twaróg, masło, serek fromage, kefir, jogurt naturalny) pod stałym nadzorem jednostki certyfikującej COBICO – Wieliczka. Na rynku podkarpackim słyniemy z tradycyjnego masła ekstra i twarogu wiejskiego (chudego, półtłustego). Produkty te sygnowane są znakiem „JAKOŚĆ TRADYCJA – Podkarpacie”.

Sprzedaż wyrobów własnej produkcji i wg potrzeb rynku spółdzielnia prowadzi poprzez 8 własnych hurtowni, 5 obwoźnych i 15-tu własnych sklepów detalicznych. Całość obsługuje 40 jednostek transportowych, tak w skupie, jak i dystrybucji.

W rejonie Polski południowej OSM Jasienica Rosielna jest jedną z niewielu samodzielnych  spółdzielni, która pielęgnuje obrany cel, a więc: produkuje wyroby nabiałowe „nie wzbogacane chemicznie”, krótkoterminowe z tzw. „czystą etykietą” i sprzedaje głównie we własnej sieci handlowej (hurtowej i detalicznej) zlokalizowanej na terenie województwa podkarpackiego.

Firma w swojej działalności w pełni przestrzega zasady terminowego regulowania należności wobec rolników, pracowników, kontrahentów i wszystkich instytucji rządowych co pozwoliło Spółdzielni uczestniczyć przez ostatnie 18 lat w konkursie „Fair Play”, corocznie uzyskują certyfikat tego konkursu i statuetki: srebrną, złotą, platynową, diamentową.

Nasze produkty: twaróg wiejski chudy z Jasienicy Rosielnej, twaróg wiejski półtłusty z Jasienicy Rosielnej oraz masło ekstra z Jasienicy Rosielnej w dniu 8 maja 2017 r. zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wśród nagród można wymienić m.in. „Wiarygodna Firma Województwa Podkarpackiego”; „Lider Województwa Podkarpackiego”; „PODKARPACKA NAGRODA GOSPODARCZA”; „LIDER EKOLOGII”; „Gazele biznesu” oraz liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach za produkty takie jak: SMACZNE BO PODKARPACKIE; „EKO AGRO POLAND”; „DOCEŃ POLSKIE”; „TOP PRODUKT”.

Na uwagę zasługuje fakt, że Kazimierz Śnieżek w swym dorobku zawodowym posiada nagrodę i tytuł AGROPRZEDSIĘBIORCA WSZECHCZASÓW RP; AMBASADOR FAIR-PLAY” oraz liczne odznaczenia państwowe jak również tytuł „MENADŻER ROKU 2016”przyznany w głosowaniu czytelników i internautów.

jasienica_12

36-220 Jasienica Rosielna 208
tel (13) 43 09 410
fax (13) 43 09 411