Przedsiębiorstwo Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk

ważny do: 16 Marzec 2019 r.

województwo: śląskie

data wpisu do rejestru: 16 marca 2015

miejscowość: Racibórz

ulica: Opawska 8/1

www: www.wodkiraciborskie.pl

e-mail: wodkiraciborskie@home.pl

Wódki Raciborskie

Wódki Raciborskie - Poznaj naszą historie

Producent preparatów ziołowych Racibórz – O firmie

Wódka Raciborska - Śliwka

Przemysł spirytusowy w Raciborzu ma bogate, sięgające już XIX wieku, tradycje. Po II wojnie światowej, na bazie gorzelni Schlesingerów, utworzono zakłady spirytusowe, które następnie zostały włączone do ogólnopolskiego zrzeszenia producentów wyrobów spirytusowych POLMOS. W latach siedemdziesiątych XX wieku zakład w Raciborzu został całkowicie przebudowany. Powstała przemysłowa gorzelnia melasowa, dzięki której w naszym zakładzie mogliśmy się zająć przetwarzaniem pochodzących z okolicznych cukrowni znacznych ilości melasy. W 1987 roku, ze względów ekologicznych wstrzymano produkcję w gorzelni, jednocześnie podejmując działania inwestycyjne w celu przebudowy zakładów na rozlewnie wódek. Produkcję wódek w Raciborzu rozpoczęto w 1991 roku.

W 1996 roku POLMOS Racibórz został sprywatyzowany, produkcja alkoholu i spirytusu była kontynuowana. Ponowna sprzedaż zakładów spirytusowych została dokonana w 2011 roku, nowy właściciel zdecydował o likwidacji zakładów.

W maju 2011 roku,w obliczu likwidacji Przedsiębiorstwa Przemysłu Spirytusowego w Raciborzu, powstała nowa firma, założone przez długoletniego dyrektora zakładów spirytusowych w Raciborzu – Przedsiębiorstwo Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk. Dzięki temu tradycje przemysłu spirytusowego w Raciborzu, mogły być nadal kontynuowane, pomimo, iż ślad po dawnym przedsiębiorstwie został całkowicie zatarty.

Obecnie nasz zakład produkcyjny mieści się na terenie dawnego browaru raciborskiego, na ul. Zamkowej. Przyjęta strategia działania firmy jako producenta wysokiej jakości wódek czystych, gatunkowych orazlikierów owocowych i mlecznych na bazie produktów naturalnych, a także zatrudnienie, wywodzących się z dawnego POLMOSU Racibórz, pracowników z długoletnim stażem pracy w przemyśle spirytusowym, umożliwiło nam uzyskanie wyrobów, które cieszą się uznaniem coraz szerszej rzeszy konsumentów. Doskonałą renomą cieszy się m.in. produkowany od wielu lat „Likier Wiśniowy” a z nowych produktów, likiery produkowane na bazie surowców naturalnych, takie jak likier cytrynowy, orzechowy oraz likiery mleczne – czekoladowy, kawowy i kokosowy. W poszukiwaniu nowych oryginalnych produktów, podjęto współpracę z Zakonem Franciszkanów z Katowic – Panewnik w celu produkcji leczniczych preparatów ziołowych czy opartych na kilkusetletnich recepturach franciszkańskich nalewek ziołowo korzennych. Prawdziwym hitem okazały się być balsam Panewniki oraz franciszkański balsam jerozolimski.

Cały czas w opracowaniu są kolejne znakomite likiery i wódki smakowe o niespotykanych smakach. Oprócz tego w naszej ofercie mogą Państwo również znaleźć doskonałej jakości wódki weselne.

Regionalne wódki raciborskie

Wódki smakowe

1. Wódka Raciborska Orzech 40%
2. Wódka Raciborska Śliwka 40%
3. Wódka Raciborska Śliwka 50%
4. Wódka Raciborska Śliwka 60%
5. Wódka Raciborska Śliwka 70%
6. Wódka Raciborska Wiśnia 40%
7. Wódka Górnicza 40%
8. Wódka Górnicza Mocna 50%

Wódki czyste

1. Wódka Raciborska Złota 40%
2. Wódka Raciborska Mocna 45%
3. Wódka Raciborska Mocna 50%
4. Wódka Raciborska Gold 60%

Regionalne wódki raciborskie

Spirytus Raciborski Neutralny

Dostępne pojemności 200 ml, 500ml.
Moc 96%vol.

Spirytus Raciborski Nalewkowy 65% 0,5 L

Do produkcji wyrobu stosowany jest spirytus neutralny o najwyższej jakości. Specjalna metoda rektyfikacji umożliwia uzyskanie szlachetnego spirytusu o znikomej zawartości skladników pofermentacyjnych. Doskonale nadaje się do sporządzania nalewek na owoce oraz zioła.

Dostępne pojemności 200 ml, 500ml.
Moc 65 %vol.

Likiery

1. Likier Raciborski Wiśniowy
2. Walenty Likier Wiśniowy
3. Walenty Likier Aronia
4. Walenty Likier Orzech
5. Walenty Likier Śliwka
6. Walenty Likier Pigwa
7. Walenty Likier Cytryna z Miodem
8. Walenty Likier Malina
9. Walenty Likier Żurawina
10. Walenty Likier Różany

Likiery inne:
1. Likier Raciborski Kwiat Bzu Czarnego
2. Przepalanka Raciborska
3. Miodowa Raciborska

Preparaty ziołowe

Balsam Panewnicki

Balsam przeznaczony dla osób dorosłych, u których występują problemy z trawieniem, zaparciami, niestrawnością. W sposób naturalny i łagodny wspomaga i poprawia metabolizm, zapobiega wzdęciom,ułatwia procesy trawienia oraz dodatnio wpływa na pracę wątroby. Stosować po obiedzie i kolacji w dawce od 5 do 10 ml.

Dostępne pojemności 200 ml, 500 ml
Moc 25%vol.

Liquor Panevnicensis

Nalewka ziołowo-korzenna, wspomagająca pracę wątroby i procesy jej oczyszczenia. Pijąc tę nalewkę pomagasz utrzymać wątrobę w dobrej kondycji, unikniesz zaparć, wzdęć i niestrawności. Przyniesie Ci ulgę w wielu żołądkowych dolegliwościach. Poczujesz się lżejszym i sprawniejszym. Należy wypić 1/2 kieliszka po jedzeniu.

Dostępne pojemności 200 ml
Moc 50%vol.

Antygripinium- Nalewka Przeciwgrypowa

Nalewka przeciwgrypowa, ziołowo- korzenna, sporządzona wg starej receptury. Spożywana najczęściej przy występowaniu dolegliwości grypowo- przeziębieniowych.

Dostępne pojemności 200 ml

Prawdziwy Franciszkański Balsam Jerozolimski

Nalewka franciszkańska pomaga utrzymać górne drogi oddechowe w zdrowiu. Sporządzona wg receptur aptekarzy i lekarzy franciszkańskich z zakonu Św. Zbawiciela w Jerozolimie. Spożywać 1 małą łyżeczkę rozpuszczoną w wodzie, albo na cukier 3-4x dziennie.

Dostępne pojemności 100 ml, 200 ml
Moc 55%vol.

Alkohol Etylowy Rolniczy czysty

Alkohol sprzedajemy:
- w procedurze zawieszenia poboru akcyzy
- w procedurze zwolnienia od akcyzy ze względu na przeznaczenie
- z pełną akcyzą

Sprzedawany luzem
Moc 96%vol.

Inne

Płyn Letni AUTOWID

Płyn produkowany jest na bazie alkoholu etylowego całkowicie skażonego.Dzięki właściwemu doborowi składników, wyroby doskonale usuwaja zabrudzenia szyb i reflektorów. Poza tym charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Płyn letni można skutecznie stosować nawet w temperaturze do -5ºC.Zapewniamy wysoką jakość i konkurencyjną cenę.

Dostępne pojemności 1l, 2l i 5l, oraz luzem do opakowań typu beczki lub kanistry o dowolnej pojemności.

Płyn Zimowy AUTOWID -22ºC

Płyn produkowany jest na bazie alkoholu etylowego całkowicie skażonego.Dzięki właściwemu doborowi składników, wyroby doskonale usuwaja zabrudzenia szyb i reflektorów. Poza tym charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Płyn zimowy można skutecznie stosować w temperaturze do -22ºC.Zapewniamy wysoką jakość i konkurencyjną cenę.

Koncentrat Płynu Zimowego AUTOWID -40ºC

Płyn produkowany jest na bazie alkoholu etylowego całkowicie skażonego.Dzięki właściwemu doborowi składników, wyroby doskonale usuwaja zabrudzenia szyb i reflektorów. Poza tym charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Koncentrat polecany podczas mrozu poniżej -22ºC. Ponadto może być stosowany w ciągu całego roku, w odpowiednim rozcieńczeniu podanym na opakowaniu.Zapewniamy wysoką jakość i konkurencyjną cenę.

Nowe

Raciborskie wódki smakowe – Nowości

Wódka Raciborska Orzech

Gatunkowa wódka smakowa, wyprodukowana z najwyższej jakości rektyfikatu zbożowego, z dodatkiem naturalnego nalewu na zielone orzechy włoskie. Lekko dosładzana syropem cukrowym. Dobra w smaku. Ponadto, kieliszek tego trunku pomaga zwalczać dolegliwości żołądkowe.

Wódka Raciborska Śliwka 40%

Gatunkowa wódka smakowa, sporządzona z rektyfikatu zbożowego z dodatkiem nalewu na śliwki węgierki. Lekko dosładzana syropem cukrowym. W butelkach o pojemności 0,5 l znajduje się owoc śliwki. Doskonała do bezpośredniego spożycia oraz jako składnik drinków.

Wódka Raciborska Śliwka 50%

Wódka gatunkowa, sporządzona z rektyfikatu zbożowego z dodatkiem nalewu na śliwki węgierki. Lekko dosładzana syropem cukrowym. W butelkach o pojemności 0,5 l znajduje się owoc śliwki. Doskonała do bezpośredniego spożycia oraz jako składnik drinków.

Moc 50%vol.

Wódka Raciborska Wiśnia 40%

Doskonała wódka smakowa, wyprodukowana z rektyfikatu zbożowego najwyższej jakości, z dodatkiem naturalnego nalewu na wiśnie. Od likieru wiśniowego różni się nieco niższą zawartością nalewu wiśniowego i znacznie niższą zawartością cukru.

Dostępne pojemności 200ml, 500ml.

Przepalanka Raciborska 40%

Regionalna Wódka o złocistej barwie oraz słodkim smaku z wyraźną nutą wanilii.

Dostępne pojemności 200ml, 500ml.

Oferta specjalna - Wódki weselne

Wszystkie oferowane przez nas wyroby – znakomitej jakości wódki i likiery smakowe oraz raciborskie wódki tradycyjne i regionalne, dostępne są także z wyprodukowaną dla indywidualnego klienta etykietą okazjonalną, np. Wódka weselna. Na wydrukowanych etykietach mogą Państwo umieścić dowolny tekst wg indywidualnego zamówienia (np. data ślubu czy imiona pary młodej). Poniżej zaprezentowane zostały wzory dostępnych etykiet.

Etykieta na wódkę weselną, możliwość wpisania imion Pary Młodej daty ślubu oraz krótkiego tekstu.

Etykieta na wódkę weselną, możliwość wpisania imion Pary Młodej oraz daty ślubu.

Etykieta na wódkę weselną, możliwość wpisania krótkiego tekstu.

Likiery owocowe i mleczne – Sklep Firmowy w Raciborzu

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu firmowego, który mieści się w Raciborzu, na ulicy Opawskiej 67. W swojej bogatej ofercie produktów posiadamy szeroki asortyment wyrobów spirytusowych własnej produkcji – m.in. regionalnych wódek raciborskich, preparatów ziołowych, raciborski spirytus nalewkowy, a także szeroką ofertę wódek orazlikierów smakowych i mlecznych. Ponadto posiadamy również wódki smakowe i tradycyjne innych producentów. W naszym sklepie znajdą również Państwo znakomite piwo raciborskie oraz duży wybór win.

Oprócz tego posiadamy w sprzedaży także płyn i koncentrat do spryskiwaczy samochodowych oraz czysty alkohol etylowy rolniczy. Dbając o naszych Klientów, zapewniamy wysoką jakość wyrobów, które są przygotowane wyłącznie z naturalnych produktów – owoców oraz ziół. Gwarantujemy atrakcyjne ceny naszych wyrobów. Dla klientów zainteresowanych zakupem alkoholu w większej ilości przewidziano specjalne upusty cenowe. Szczegółowe informacje dotyczące naszej oferty znajdą Państwo w naszym sklepie.

wodkiraciborskie@home.pl

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO

SKLEPU FIRMOWEGO

GODZINY OTWARCIA:

Poniedziałek-Piątek w godz. 9.00 – 19.00
Sobota w godz. 9.00 -15.00

Mapa dojazdu do sklepu

Aby ulepszyć dostępność oferowanych przez nas preparatów ziołowych, wódek tradycyjnych oraz wódek i likierów smakowych, uruchomiliśmy sprzedaż naszych wyrobów do hurtowni alkoholi. Naszym odbiorcą jest Hurtownia Alkoholu PMP WINO SERWIS Sp. z o.o. w Krapkowicach na ul. Kilińskiego 1. Zapraszamy właścicieli sklepów do zakupu naszych wyrobów w hurtowniach.

SIEDZIBA FIRMY

ul.Opawska 8/1

tel./fax +48 32 415 21 16

wodkiraciborskie@home.pl

SKLEP FIRMOWY

ul.Opawska 67

tel. 7884422838

SKŁAD PODATKOWY

ul.Zamkowa 2

HURTOWNIA

Hurtownia Alkoholu
PMP WINO SERWIS Sp. z o.o.

Krapkowice,

ul.Kilińskiego 1