Przedsiębiorstwo Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk

ważny do: 16 Marzec 2020 r.

województwo: śląskie

data wpisu do rejestru: 16 marca 2015

miejscowość: Racibórz

ulica: Opawska 8/1

www: www.wodkiraciborskie.pl

e-mail: wodkiraciborskie@home.pl

Wódki Raciborskie

Wódki Raciborskie - Poznaj naszą historie

Producent preparatów ziołowych Racibórz – O firmie

Wódka Raciborska - Śliwka

Przemysł spirytusowy w Raciborzu ma bogate, sięgające już XIX wieku, tradycje. Po II wojnie światowej, na bazie gorzelni Schlesingerów, utworzono zakłady spirytusowe, które następnie zostały włączone do ogólnopolskiego zrzeszenia producentów wyrobów spirytusowych POLMOS. W latach siedemdziesiątych XX wieku zakład w Raciborzu został całkowicie przebudowany. Powstała przemysłowa gorzelnia melasowa, dzięki której w naszym zakładzie mogliśmy się zająć przetwarzaniem pochodzących z okolicznych cukrowni znacznych ilości melasy. W 1987 roku, ze względów ekologicznych wstrzymano produkcję w gorzelni, jednocześnie podejmując działania inwestycyjne w celu przebudowy zakładów na rozlewnie wódek. Produkcję wódek w Raciborzu rozpoczęto w 1991 roku.

W 1996 roku POLMOS Racibórz został sprywatyzowany, produkcja alkoholu i spirytusu była kontynuowana. Ponowna sprzedaż zakładów spirytusowych została dokonana w 2011 roku, nowy właściciel zdecydował o likwidacji zakładów.

W maju 2011 roku,w obliczu likwidacji Przedsiębiorstwa Przemysłu Spirytusowego w Raciborzu, powstała nowa firma, założone przez długoletniego dyrektora zakładów spirytusowych w Raciborzu – Przedsiębiorstwo Przemysłu Spirytusowego „Wódki Raciborskie” Andrzej Kostyk. Dzięki temu tradycje przemysłu spirytusowego w Raciborzu, mogły być nadal kontynuowane, pomimo, iż ślad po dawnym przedsiębiorstwie został całkowicie zatarty.

Obecnie nasz zakład produkcyjny mieści się na terenie dawnego browaru raciborskiego, na ul. Zamkowej. Przyjęta strategia działania firmy jako producenta wysokiej jakości wódek czystych, gatunkowych orazlikierów owocowych i mlecznych na bazie produktów naturalnych, a także zatrudnienie, wywodzących się z dawnego POLMOSU Racibórz, pracowników z długoletnim stażem pracy w przemyśle spirytusowym, umożliwiło nam uzyskanie wyrobów, które cieszą się uznaniem coraz szerszej rzeszy konsumentów. Doskonałą renomą cieszy się m.in. produkowany od wielu lat „Likier Wiśniowy” a z nowych produktów, likiery produkowane na bazie surowców naturalnych, takie jak likier cytrynowy, orzechowy oraz likiery mleczne – czekoladowy, kawowy i kokosowy. W poszukiwaniu nowych oryginalnych produktów, podjęto współpracę z Zakonem Franciszkanów z Katowic – Panewnik w celu produkcji leczniczych preparatów ziołowych czy opartych na kilkusetletnich recepturach franciszkańskich nalewek ziołowo korzennych. Prawdziwym hitem okazały się być balsam Panewniki oraz franciszkański balsam jerozolimski.

Cały czas w opracowaniu są kolejne znakomite likiery i wódki smakowe o niespotykanych smakach. Oprócz tego w naszej ofercie mogą Państwo również znaleźć doskonałej jakości wódki weselne.

Regionalne wódki raciborskie

Wódki smakowe

1. Wódka Raciborska Orzech 40%
2. Wódka Raciborska Śliwka 40%
3. Wódka Raciborska Śliwka 50%
4. Wódka Raciborska Śliwka 60%
5. Wódka Raciborska Śliwka 70%
6. Wódka Raciborska Wiśnia 40%
7. Wódka Górnicza 40%
8. Wódka Górnicza Mocna 50%

Raciborskie wódki czyste i smakowe

wódka butelka 40
Wódka Raciborska Mocna 50%

Wódka najwyższej klasy, produkowana ze spirytusu neutralnego zbożowego, którego parametry są lepsze niż parametry spirytusu luksusowego. Łagodny smak i delikatny zapach szlachetnego alkoholu czynią, iż wyrób ten zyskał świetną renomę wśród konsumentów. Doskonała do drinków oraz do sporządzania nalewek owocowych i ziołowych.

Dostępne pojemności 200ml, 500ml, 700ml
orzechówka
Wódka Raciborska Orzech 40%

Produkowana ze spirytusu neutralnego z dodatkiem nalewu spirytusowego na zielone owoce orzecha włoskiego.

wódka górnicza
Wódka Górnicza 40% i 50%

Produkowana ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego neutralnego z dodatkiem karmelu, nalewu na zielone owoce orzecha włoskiego, barwiona węglem roślinnym.

Dostępne pojemności 500ml
butelka
Wódka Raciborska Śliwka 40%, 50%, 60%, 70%

Produkowana ze spirytusu neutralnego, nalewu spirytusowego na owoce śliwki węgierki; zawiera niewielką ilość syropu cukrowego. Do środka butelki dodawany jest owoc śliwki pochodzący z maceracji.

wiśniówka
Wódka Raciborska Wiśnia 40%

Produkowana ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego neutralnego, z dodatkiem naturalnego nalewu alkoholowego na owoce wiśni.

przepalanka raciborska
Przepalanka Raciborska 40%

Wódka o smaku karmelowo - waniliowym, produkowana ze spirytusu neutralnego, zawiera karmel tradycyjnie palony oraz syrop cukrowy.

Raciborskie likiery owocowe, mleczne

spirytus
Spirytus Raciborski Neutralny 96%

Do produkcji wyrobu stosowany jest spirytus neutralny o najwyższej jakości. Specjalna metoda rektyfikacji umożliwia uzyskanie szlachetnego spirytusu o znikomej zawartości składników pofermentacyjnych. Spirytus produkowany jest ze zbóż niemodyfikowanych genetycznie.

Dostępne pojemności 200 ml, 500ml, 700ml
Moc 96% vol.

Spirytus Raciborski Nalewkowy 65%

Dostępne pojemności 200 ml, 500ml, 700 ml
Moc 65% vol.

balsam panewnicki okragly
Balsam Panewnicki

Balsam przeznaczony dla osób dorosłych, u których występują problemy z trawieniem, zaparciami, niestrawnością. W sposób naturalny i łagodny wspomaga i poprawia metabolizm, zapobiega wzdęciom,ułatwia procesy trawienia oraz dodatnio wpływa na pracę wątroby. Stosować po obiedzie i kolacji w dawce od 5 do 10 ml.

Moc 25% vol.
nalewka korzenna
Liquor Panevnicensis

Nalewka ziołowo-korzenna, wspomagająca pracę wątroby i procesy jej oczyszczenia. Pijąc tę nalewkę pomagasz utrzymać wątrobę w dobrej kondycji, unikniesz zaparć, wzdęć i niestrawności. Przyniesie Ci ulgę w wielu żołądkowych dolegliwościach. Poczujesz się lżejszym i sprawniejszym. Należy wypić 1/2 kieliszka po jedzeniu.

Dostępne pojemności 200ml
Moc 50% vol.
nalewka przeciwgrypowa
Antygripinium- Nalewka Przeciwgrypowa

Nalewka przeciwgrypowa, ziołowo- korzenna, sporządzona wg starej receptury. Spożywana najczęściej przy występowaniu dolegliwości grypowo- przeziębieniowych.

Dostępne pojemności 200ml
Moc 40% vol.
balsam jerozolimski
Prawdziwy Franciszkański Balsam Jerozolimski

Nalewka franciszkańska pomaga utrzymać górne drogi oddechowe w zdrowiu. Sporządzona wg receptur aptekarzy i lekarzy franciszkańskich z zakonu Św. Zbawiciela w Jerozolimie. Spożywać 1 małą łyżeczkę rozpuszczoną w wodzie, albo na cukier 3-4x dziennie.

Dostępne pojemności 100ml, 200ml
Moc 55% vol.

butelka eliksir dla panów
Eliksir dla Panów

nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa

butelka nalewka
Nalewka św. Hildegardy

Oferta specjalna - Wódki weselne

Wszystkie oferowane przez nas wyroby – znakomitej jakości wódki i likiery smakowe oraz raciborskie wódki tradycyjne i regionalne, dostępne są także z wyprodukowaną dla indywidualnego klienta etykietą okazjonalną, np. Wódka weselna. Na wydrukowanych etykietach mogą Państwo umieścić dowolny tekst wg indywidualnego zamówienia (np. data ślubu czy imiona pary młodej). Poniżej zaprezentowane zostały wzory dostępnych etykiet.

Wzory etykiet wódek weselnych

Wódki Raciborskie - Etykieta 1
Etykieta na wódkę weselną, możliwość wpisania imion Pary Młodej daty ślubu oraz krótkiego tekstu.
Wódki Raciborskie - Etykieta 2
Etykieta na wódkę weselną, możliwość wpisania imion Pary Młodej oraz daty ślubu.
Wódki Raciborskie - Etykieta 3
Wódki Raciborskie - Etykieta 4
Etykieta na wódkę weselną, możliwość wpisania krótkiego tekstu.

Alkohol Etylowy Rolniczy czysty

Alkohol sprzedajemy:
- w procedurze zawieszenia poboru akcyzy
- w procedurze zwolnienia od akcyzy ze względu na przeznaczenie
- z pełną akcyzą

Sprzedawany luzem
Moc 96%vol.

Inne

Płyn Letni AUTOWID

Płyn produkowany jest na bazie alkoholu etylowego całkowicie skażonego.Dzięki właściwemu doborowi składników, wyroby doskonale usuwaja zabrudzenia szyb i reflektorów. Poza tym charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Płyn letni można skutecznie stosować nawet w temperaturze do -5ºC.Zapewniamy wysoką jakość i konkurencyjną cenę.

Dostępne pojemności 1l, 2l i 5l, oraz luzem do opakowań typu beczki lub kanistry o dowolnej pojemności.

Płyn Zimowy AUTOWID -22ºC

Płyn produkowany jest na bazie alkoholu etylowego całkowicie skażonego.Dzięki właściwemu doborowi składników, wyroby doskonale usuwaja zabrudzenia szyb i reflektorów. Poza tym charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Płyn zimowy można skutecznie stosować w temperaturze do -22ºC.Zapewniamy wysoką jakość i konkurencyjną cenę.

Koncentrat Płynu Zimowego AUTOWID -40ºC

Płyn produkowany jest na bazie alkoholu etylowego całkowicie skażonego.Dzięki właściwemu doborowi składników, wyroby doskonale usuwaja zabrudzenia szyb i reflektorów. Poza tym charakteryzuje się przyjemnym zapachem. Koncentrat polecany podczas mrozu poniżej -22ºC. Ponadto może być stosowany w ciągu całego roku, w odpowiednim rozcieńczeniu podanym na opakowaniu.Zapewniamy wysoką jakość i konkurencyjną cenę.

Likiery owocowe i mleczne – Sklep Firmowy w Raciborzu

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu firmowego, który mieści się w Raciborzu, na ulicy Opawskiej 67. W swojej bogatej ofercie produktów posiadamy szeroki asortyment wyrobów spirytusowych własnej produkcji – m.in. regionalnych wódek raciborskich, preparatów ziołowych, raciborski spirytus nalewkowy, a także szeroką ofertę wódek orazlikierów smakowych i mlecznych. Ponadto posiadamy również wódki smakowe i tradycyjne innych producentów. W naszym sklepie znajdą również Państwo znakomite piwo raciborskie oraz duży wybór win.

Oprócz tego posiadamy w sprzedaży także płyn i koncentrat do spryskiwaczy samochodowych oraz czysty alkohol etylowy rolniczy. Dbając o naszych Klientów, zapewniamy wysoką jakość wyrobów, które są przygotowane wyłącznie z naturalnych produktów – owoców oraz ziół. Gwarantujemy atrakcyjne ceny naszych wyrobów. Dla klientów zainteresowanych zakupem alkoholu w większej ilości przewidziano specjalne upusty cenowe. Szczegółowe informacje dotyczące naszej oferty znajdą Państwo w naszym sklepie.

wodkiraciborskie@home.pl

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO

SKLEPU FIRMOWEGO

GODZINY OTWARCIA:

Poniedziałek-Piątek w godz. 9.00 – 19.00
Sobota w godz. 9.00 -15.00

Mapa dojazdu do sklepu

Aby ulepszyć dostępność oferowanych przez nas preparatów ziołowych, wódek tradycyjnych oraz wódek i likierów smakowych, uruchomiliśmy sprzedaż naszych wyrobów do hurtowni alkoholi. Naszym odbiorcą jest Hurtownia Alkoholu PMP WINO SERWIS Sp. z o.o. w Krapkowicach na ul. Kilińskiego 1. Zapraszamy właścicieli sklepów do zakupu naszych wyrobów w hurtowniach.

SIEDZIBA FIRMY

ul.Opawska 8/1

tel./fax +48 32 415 21 16

wodkiraciborskie@home.pl

SKLEP FIRMOWY

ul.Opawska 67

tel. 7884422838

SKŁAD PODATKOWY

ul.Zamkowa 2

HURTOWNIA

Hurtownia Alkoholu
PMP WINO SERWIS Sp. z o.o.

Krapkowice,

ul.Kilińskiego 1