Zakład Cukierniczy MICHAŚ A. Szymczyk, K. Chojnacka-Szymczyk Spółka Jawna

ważny do: 31 Marzec 2019 r.

branża: Przemysł

województwo: śląskie

data wpisu do rejestru: 10 września 2012

miejscowość: Częstochowa

ulica: Pułaskiego 123

www: www.michas.com.pl

e-mail: kszymczyk@michas.com.pl

Zakład Cukierniczy "Michaś" sp. j. istnieje od 1995 r. Obecnie należy do największych producentów tej branży w kraju. Produkcja obejmuje wyroby drożdżowe takie jak: pączki, bułki słodkie i drożdżówki oraz ciasta i galanterię cukierniczą, które cieszą się dużym powodzeniem na rynku. Zasięg sprzedaży obejmuje województwa: śląskie, świętokrzyskie, łódzkie, małopolskie, mazowieckie i dolnośląskie. Wybrany asortyment można kupić w całej sieci TESCO na terenie całego kraju.

Firma stara się dbać o dobre imię na rynku, co udało się potwierdzić uzyskaniem Certyfikatów zgodności z Normami ISO 9001:2000 oraz ISO 22000:2005 .W dorobku firma posiada wiele cennych nagród i wyróżnień min: wyróżnienie Śląskiej Państwowej Inspekcji Pracy w konkursie "Pracodawca Organizator Pracy Bezpiecznej". Wyrób Tort z bitej śmietany, otrzymał od Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej "Śląski Znak Jakości" w 2003 r. i wyróżnienie w Konkursie "Jurajski Produkt Roku 2006r.

Urząd Komitetu Integracji Europejskiej i Business Center Club przyznał Tortowi Weselnemu w 2007 r. Medal Europejski . Prezydent Miasta Częstochowy w latach 2001,2003, 2004,2005, r. uhonorował zakład nagrodami za rozwój i unowocześnienie produkcji, a Kapituła Wyróżnień przyznała Nominację do wyróżnienia Promotor Częstochowskiej Gospodarki 2006 r. Natomiast Kapituła Programu "Przedsiębiorstwo Fair Play " pod patronatem KIG doceniła wysiłki firmy i przyznała pięciokrotnie tytuł Przedsiębiorstwa Fair Play . W 2005 r. Zakład Cukierniczy "Michaś" został uhonorowany Złotym Certyfikatem, a w 2007r. Statuetką Przedsiębiorstwo Fair Play. W konkursie Agroliga 2005 "Michaś' otrzymał tytuł Mistrza Województwa Śląskiego w kategorii "Firma" i status Laureata Krajowego Agroligi 2005 r.

Właściciel Firmy Artur Szymczyk został uhonorowany tytułem Agrobiznesmena Roku 2006 w konkursie AgroBazaru i Programu II TVP pod Patronatem Ministra Rolnictwa. Oprócz wymiernych efektów pracy, sport jest również wizytówką zakładu. Piłkarze "Michasia" od trzech lat są Mistrzami Amatorskiej Ligi Piłki Nożnej w Częstochowie, w roku ubiegłym wywalczyli również tytuł Mistrza Polski Piekarzy i Cukierników w piłce nożnej. Sam szef czynnie jest zaangażowany w uprawianie tego sportu, pomaga również innym częstochowskim klubom sportowym i sportowcom, W latach 2007 i 2008 za wkład w pomoc dla środowiska sportowego Czestochowy Prezydent Miasta uhonorował Z.C. Michaś sp.j. Tytułem Mecenasa Sportu. Częstochowska Organizacja Turystyczna, podczas organizowanego wiosną Święta Palmy w konkursach na wyroby wielkanocne uhonorowała ZC,,Michaś,,sp.j. w 2009r. III nagroda w kategorii wielkanocna Baba, oraz II nagroda w kategorii Świąteczny Mazurek.

Sztandarowy produkt Michasia o nazwie Kremówki z Częstochowy otrzymały również w 2009r. Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej w kategorii Pamiątka Turystyczna z Częstochowy. Kremówki zyskały również uznanie Prezydenta Miasta Częstochowy z okazji Światowych Dni Turystyki 2010r. Właściciel Firmy Katarzyna Chojnacka-Szymczyk otrzymała wyróżnienie za nowy Regionalny Produkt Turystyczny  ,,Kremówki z Częstochowy,, Regionalna Izba Przemysłowo-Handlowa przyznała temu produktowi w XI edycji JURAJSKI PRODUKT ROKU 2009 r. w kategori produkt rolno-spożywczy, pierwszą nagrodę. Mazurek wielkanocny w kształcie fortepianu uzyskał I nagrodę w kategorii świąteczny mazurek podczas 3. Święta Palmy Wielkanocnej Częstochowa 2010r.

Zakład Cukierniczy,,Michaś,, sp.j. w prestiżowym plebiscycie  EURO-GMINA EURO-PARTNER 2009/2010 województwa śląskiego, został nagrodzony oraz zaliczony do grona najlepszych przedsiębiorstw w kraju spełniających standardy Unii Europejskiej, otrzymał tytuł LIDARA PRODUKCJI CUKIERNICZEJ. Gala odbyła się pod patronatem Ministra Gospodarki Waldemara Pawlaka, Wojewody Śląskiego Zygmunta Łukaszczyka, Marszałka Województwa Śląskiego Adama Matusiewicza oraz Dyrektora TVP Katowice Jerzego Nachela. Prezydent Miasta Częstochowy podczas Dożynek Jasnogórskich 2010r. przyzna firmie I nagrodę w kategorii,,Najlepszy Zakład Rolno-spożywczy Regionu Częstochowskiego.

W roku 2011 Zakład Cukierniczy,,Michaś,, otrzymał wyróżnienie w V edycji konkursu Gepardy Biznesu 2010 Za dynaniczny rozwój. Właściciel firmy Artur Szymczyk został laureatem na najpopularniejszego działacza sportowego regionu częstochowskiego w 2011 roku. Plebiscyt pod patronatem Polskiego Komitetu Olimpijskiego w Częstochowie, Redaktora Naczelnego Gazety Wyborczej w Częstochowie. Prezydenta Miasta Częstochowy Krzysztofa Matyjaszczyka.

ZAKŁAD CUKIERNICZY „MICHAŚ” SPÓŁKA JAWNA

ul. Pułaskiego 123
42-200 Częstochowa
NIP 573-102-94-46

(34) 361-22-11
(34) 361-55-77 fax.
(34) 361-55-78

Zakład Cukierniczy 'Michaś' jest laureatem wielu nagród, wyróżnień oraz konkursów:

• Artur Szymczyk Wyróżnienie Miasta Częstochowy za szczególny wkład w rozwój kultury fizycznej w Częstochowie 2012r.
  • Wyróżnienie w V edycji konkursu Depard Biznesu 2010r. za dynamiczny rozwój. Warszawa 29.12.2011r.
  • Artur Szymczyk, Laureat Plebiscytu na najpopularniejszego działacza regionu częstochowskiego w roku 2011. Plebiscyt pod patronatem Polskiego Komitetu Olimpijskiego w Częstochowie. Redaktora Naczelnego Gazety Wyborczej w Częstochowie. Prezydenta Miasta Częstochowy Krzysztofa Matyjaszczyka.
  • EURO-PARTNER EURO-GMINA 2009/2010R. Plebiscyt pod patronatem Ministra Gospodarki Waldemara Pawlaka,,LIDER PRODUKCJI CUKIERNICZEJ,,
  • I Nagroda Prezydenta Miasta Częstochowy,,Najlepszy Zakład Przetwórstwa Rolno-spożywczego Regionu Częstochowskiego'' Dożynki Jasnogórskie 2010
  • I-miejsce w kategorii ŚWIĄTECZNY MAZUREK podczas 3. ŚWIĘTA PALMY WIELKANOCNEJ CZĘSTOCHOWA 2010r.
  • I-Nagroda w XI edycji JURAJSKI PRODUKT ROKU 2009r. w kategorii produkt rolno-spożywczy,,KREMÓWKI z CZĘSTOCHOWY,,
  • Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej  za pamiątkę turystyczną,,KREMÓWKI Z CZESTOCHOWY,, 2009R.
  • Wyróżnienie dla Katarzyny Chojnackiej-Szymczyk za regionalny produkt turystyczny,,Kremówki z Częstochowy,, 2009r.
  • Wyróżnienie dla Marcina Sikorskiego za regionalny produkt turystyczny,, Kremówki z Częstochowy,, 2009r.
  • II- miejsce w kategorii ŚWIĄTECZNY MAZUREK podczas 2. ŚWIĘTA PALMY WIELKANOCNEJ CZĘSTOCHOWA 2009r.
  • III-miejsce w kategorii WIELKANOCNA BABA podczas 2. ŚWIĘTA PALMY WIELKANOCNEJ CZĘSTOCHOWA 2009r.
  • MECENAS SPORTU 2008r.
  • Medal Europejski 2008r. dla produktu,,PĄCZKI KWADRATOWE,,
  • Laureat Złotej Statuetki PRZEDSIĘBIORSTWO FAIR PLAY 2007r.
  • Medal Europejski 2007r. dla produktu  ,,TORT WESELNY,,
  • MECENAS SPORTU 2007r.
  • Wyróżnienie 'Jurajski Produkt Roku' 2006r. za TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ
  • Śląski znak jakości 2003r. dla TORTÓW
  • Tytuł Mistrza Woj. Śląskiego AGROLIGA 2005r.
  • Złoty Certyfikat Przedsiębiorstwo Fair Play 2005r.
  • Cztery Nagrody Prezydenta Miasta Częstochowy 2001r. 2003r. 2004r. 2005r.

Dni z pasją, SP 14 w Częstochowie