Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych WIEPOL ZPCh Ireneusz Wielimborek

ważny do: 14 Marzec 2019 r.

branża: Przemysł

województwo: mazowieckie

data wpisu do rejestru: 22 sierpnia 2012

miejscowość: Sierpc

ulica: Przemysłowa 6a

fax: 242757778

www: www.wiepol.pl

e-mail: info@wiepol.pl

Wiepol - polewy i kremy

Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych WIEPOL Zakład Pracy Chronionej Ireneusz Wielimborek w Sierpcu, rozpoczął działalność w 1990 roku, w oparciu o wpis do ewidencji działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta Sierpc nr 1000/90, pod nazwą „Mała Gastronomia” Ireneusz Wielimborek .

Była to jednoosobowa firma, w której właściciel był: producentem, sprzedawcą, księgowym i menedżerem .
 W 1993 roku rozpoczęta została produkcja polew kakaowych i cukierka typu „Trufla”. Dokonana została zmiana nazwy działalności na Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych WIEPOL Ireneusz Wielimborek .

Uruchomienie nowej produkcji spowodowało znaczny wzrost obrotów. Wysoka jakość i konkurencyjne ceny zaowocowały przyrostem ilości odbiorców. Są to głównie zakłady cukiernicze produkujące na rynek wewnętrzny jak i eksport wyroby w postaci pieczywa cukierniczego o przedłużonej trwałości.

Dużym popytem i uznaniem wśród klientów cieszą się konfekcjonowane opakowania gotowych polew do ciast.

Uzyskanie w 1997 roku statusu Zakładu Pracy Chronionej oraz przystąpienie w 1998 roku do Krajowej Izby Gospodarczo – Rehabilitacyjnej w istotny sposób zmieniło profil zatrudnienia w zakładzie.

W 2000 roku oddany został podstawowy budynek (produkcyjno-administracyjny), w którym powierzchnia hal produkcyjnych wynosi 1800 m2. W sposób radykalny poprawie uległy warunki pracy załogi. Rozszerzona została gama smaków produkowanych polew.
W oparciu o posiadany park maszynowy rozpoczęta została produkcja kremów do ciastek.

Zakończenie inwestycji w 2001 roku zwiększyło powierzchnię zabudowy do 3000 m2. Stan zatrudnienia stabilizował się wówczas na poziomie 70 osób z czego 68% stanowili pracownicy niepełnosprawni. W 2002 roku zakupione zostały maszyny i urządzenia do produkcji pieczywa cukierniczego o przedłużonej trwałości.

Na potrzeby eksportu do Rosji zakład na swoje wyroby pozyskał certyfikaty rosyjskiego systemu GOST.
 Zakup nowych linii technologicznych powodował wzrost zatrudnienia, które obecnie wynosi ok.140 osób, przy czym niepełnosprawni stanowią 60 % załogi.Zakład pozyskał nowe rynki zbytu, sprzedając swe wyroby do krajów  będących członkami Unii Europejskiej takich jak: Litwa, Węgry, Estonia, Słowacja, Czechy, Hiszpania, Niemcy czy Grecja.

Mając na uwadze zwiększenie konkurencyjności i rozszerzenie oferty handlowej w 2004 i 2005 roku, zakład podjął działania zmierzające do uruchomienia nowej produkcji w postaci czekoladek nadziewanych oraz stworzenie cukierków o rdzeniu miękkim z nadzieniem owocowym i kremami. Cele te zrealizowane zostały w oparciu o podpisane dwie umowy o dofinansowanie unijne w ramach programu 2.3 Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, jak i trzech wniosków o dofinansowanie w ramach programu PHARE 2003.

W 2007 roku na zakupionym od miasta terenie podjęta została budowa nowoczesnego magazynu o powierzchni 1200 m2 z przeznaczeniem na składowanie wyrobów gotowych i surowców. W tym samym roku zrealizowano adaptację pomieszczeń celem wprowadzenia zmian do uruchomienia nowoczesnej automatycznej linii. Inwestycja ta umożliwiła zakładowi stać się jednym z pierwszych w Polsce producentem pralin z wykorzystaniem polew i kremów na tłuszczach beztransowych.

Sweet Fantasy - cukierki i ciastka

Sweetfantasy cukierki i ciastka

Opierając się na wieloletnich doświadczen

iach w zakresie produkcji wyrobów cukierniczych firma „WIEPOL” w 2008 roku utworzyła Brend „Sweet Fantasy” celem promowania wyrobów cukierniczych przeznaczonych dla odbiorców sieciowych, hurtowych i detalicznych. Marka ta obejmuje wyroby cukiernicze takie jak:
-Ciastka kruche z cukrem oraz oblewane polewami kakaowymi i czekoladą.
-Ciastka nadziewane kremem,
-Ciastka zbożowe, maślane i korzenne,
-Pierniki
-Cukierki typu trufle,
-Cukierki w korpusie miękkim nadziewane galaretką-Waxy- Mix,
-Praliny
W procesie produkcji wykorzystujemy surowce najwyższej jakości. Stosujemy niepowtarzalne i niekonwencjonalne receptury, które powstały dzięki pracy własnego działu technologicznego jak i przy współpracy z instytutami naukowo - badawczymi np.: Politechniką Łódzką. Młoda ale z dużym doświadczeniem kadra, wkłada całe swe serce i umiejętności w to co robi, tak aby powstały produkty najwyższej jakości. To dlatego „Sweet Fantasy” oferuje klientom wyroby o bogatej i niepowtarzalnej gamie smakowej. Ich konsumpcja to rozkosz dla podniebienia i raj dla duszy. Nasze wyrobu znajdują uznanie nie tylko u odbiorców krajowych, lecz coraz częściej u konsumentów z krajów Unii Europejskiej. Rozwój eksportu to priorytet w promowaniu marki’ „Sweet Fantasy” .

Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych "Wiepol"

Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych"Wiepol"
ul. Przemysłowa 6A
09-200 Sierpc